Zdravá vajíčka

Zdravá vajíčka

vejceAneb veselé Velikonoce!

Mnoho let se na nás valily informace o tom, jak jsou slepičí vajíčka nezdravá a dokonce zdraví nebezpečná.

Vsouvislosti s prevencí srdečních a cévních onemocnění jsme vajíčka považovali téměř za nepřítele v naší potravě. Skutečnost je ale o poznání jiná. Průměrný Čech spotřebuje za rok asi 250 vajíček. Ačkoliv se u nás chová téměř 10 milionů slepic, musíme část spotřeby vajíček dovážet. Více než polovina vajíček pochází z intenzivních klecových velkochovů, zbytek z domácích malochovů. Nosnic žijících na bio farmách, kde se velmi dbá o jejich dobré životní podmínky a celkovou pohodu, je v Česku naprosté minimum. Přesto se u nás dají koupit certifikovaná biovajíčka.

Český spotřebitel si může v současnosti vybrat mezi různými druhy vajíček. Rozdíly mezi nimi jsou výrazné. "Klecová" vajíčka jsou cenově nejdostupnější, avšak jejich produkce znamená největší stres pro samotné slepice. Ty musí přežívat v miniaturních klecích namačkány na sobě. Mají dokonce tak málo místa, že nemohou ani roztáhnout křídla. Chov na podestýlce umožňuje slepicím volnější pohyb v halách, v některých chovech je možný i venkovní výběh. Nejlépe se slepice mají na biofarmách, kde mají k dispozici venkovní výběh na zatravněnou plochu, kde mohou přirozeně hrabat a popelit se.

Hodný, nebo zlý cholesterol?

Před několika desítkami let se v USA v souvislosti s nárůstem obézních osob v populaci začalo více hovořit o cholesterolu. Tedy o látce, o které dnes slyšíme jako o jednom z hlavních viníků skrytého nebezpečí zanášení tepen, které může vést až k předčasnému úmrtí. Na tuto situaci však ne zcela oprávněně doplatila vajíčka, která lidé zavrhovali. Lékaři dokonce před vajíčky důrazně varovali.

V poslední době se pohled na ně změnil. Vajíčka jsou bohatým zdrojem kvalitních bílkovin a tuku s dostatkem nenasycených mastných kyselin. Navíc obsahují vitamíny A, B1, B2, B3, B6 a minerální látky, například vápník, fosfor, hořčík. Vajíčka ovšem obsahují cholesterol, který se vyskytuje pouze ve žloutku. Jeho množství v jednom vajíčku se blíží doporučenému dennímu množství. Obecně platí, že není tak důležité množství cholesterolu, které přijímáme, ale poměr mezi "hodným" a "zlým" cholesterolem. Ve vajíčkách díky omega-3 kyselinám převažuje ten hodný.

Správná úprava i značení vajec.

Při nákupu vajíček si dobře zkontrolujete datum jejich spotřeby a snažte se kupovat co možná nejčerstvější. Pokud už vajíčka máte doma a nejste si jistí jejich čerstvostí, udělejte jednoduchý test. Čerstvá vajíčka se po ponoření do vody ani nehnou, starší naopak kvůli vzduchové bublině vyplavou na povrch. Odradit by vás také měl už jen náznak zápachu nebo prasklá skořápka.

Samotná vajíčka mají na sobě vyražená čísla a písmena, která označují, z jakého chovu pochází. Písmeny S až XL se označuje hmotností třída vajíček, tedy jak jsou velká. Následuje číslo 0 až 3 vysvětlující způsob chovu. Při nákupu vajec se nenechte zmást zavádějícím a klamavým obrázkem idylického chovu na obale, ale zaměřte se na číselný kód přímo na vejci. 0 - ekologický chov zcela respektující přirozené potřeby nosnic, 1 - výběhový chov - v hale s podestýlkou a možností výběhu, 2 - podestýlkový chov - v hale s podestýlkou bez přístupu ven, 3 - klecový chov s otřesnými a nepřirozenými podmínkami.

Zdroj: HN.IHNED.CZ 2. 4. 2009

5.5.2017 10:27

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0